Το συγκεκριμένο ερευνητικό μεταπτυχιακό αντικείμενο του προγράμματος ΜΕΔΜΟΔΕ του ΤΜΟΔ, πραγματεύεται την υπολογιστική προσομοίωση ενός αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία θα λειτουργούν αυτόνομα (χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση) για να συνεργασθούν μεταξύ τους και να ολοκληρώσουν μία αποστολή.
Τα ΜΕΑ βρίσκουν όλο και μεγαλύτερες εφαρμογές σε πληθώρα πεδίων της οικονομίας, της κοινωνίας, της ασφάλειας και της άμυνας. Προς το παρόν, η χρήση τους γίνεται κυρίως μέσω τηλεκατεύθυνσης από ανθρώπους. Με την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης πολλές λειτουργίες που γίνονται με την διαμεσολάβηση του ανθρώπου μεταφέρονται στο επίπεδο του υπολογιστή καθιστώντας τα ΜΕΑ αυτόνομα σε πολλές περιπτώσεις.
Ένα περαιτέρω βήμα εξέλιξης είναι η συνεργασία μεταξύ ΜΕΑ ώστε να συνεργασθούν, να μοιράσουν ρόλους, να αναπληρώσουν απώλειες και να φέρουν σε πέρας μία αποστολή που μπορεί να είναι η λειτουργία μη σύγκρουσης σε πολυσύχναστες διαδρομές, η έρευνα και διάσωση σε περίπτωση ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών, αμυντικές εφαρμογές, ή απλά η δημιουργία ωραίων σχημάτων στον ουρανό όπως έχουμε δει σε μεγάλες γιορτές στην Κίνα και αλλού.
Δύο είναι οι σημαντικοί παράγοντες που επιτάσσουν την εγχώρια ανάπτυξη λογισμικού σμήνους. Ο μεγάλος κίνδυνος να βρεθεί η χώρα ανέτοιμη να αντιμετωπίσει εξωτερικούς κινδύνους από δρώντες που έχουν αναπτύξει και κατασκευάσει το λογισμικό και το αντίστοιχο υλισμικό. Και βεβαίως, η ανάγκη η χώρα να αναπτύξει εγχώρια ανταγωνιστική υψηλή τεχνολογία.
Το κόστος αγοράς και λειτουργίας ενός αριθμού ΜΕΑ δεν είναι ευκαταφρόνητο ειδικά αν πρόκειται για ΜΕΑ μεγάλων δυνατοτήτων. Μία ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση είναι η ανάπτυξη λογισμικού προσομοίωσης των αλγορίθμων σμήνους.
Στην προκείμενη πρόταση ο ερευνητής θα συγγράψει τρία προγράμματα που θα πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται.
1) Λογισμικό προσομοίωσης ενός ΜΕΑ. Κάθε MEA αντιπροσωπεύεται από ένα αντίτυπο του λογισμικού προσομοίωσης eΜΕΑ. Το eΜΕΑ θα πρέπει να έχει προσομοιωμένους αισθητήρες και γεωθεσία και θα ανταλλάσσει δεδομένα με τα άλλα eMEA.
2) Λογισμικό απεικόνισης σε οθόνη δισδιάστατου ή τρισδιάστατου χώρου συντεταγμένων όπου να φαίνονται οι θέσεις και οι κινήσεις των eMEA.
3) Το κυρίως λογισμικό λειτουργίας σμήνους που θα τρέχει ξεχωριστά σε κάθε eMEA. Το λογισμικό σμήνους είναι το κυρίως αντικείμενο της έρευνας και θα μπορεί σε μετέπειτα φάση να τρέξει σε υπολογιστές φυσικών ΜΕΑ (και όχι προσομοιωμένων).
Ο/Η φοιτητής/τρια πρέπει να έχει ευχέρεια στον προγραμματισμό υπολογιστών σε μία τουλάχιστον από τις προγραμματιστικές γλώσσες υψηλού επιπέδου (C, C++, Python)
Ο/Η φοιτητής/τρια θα πραγματοποιεί την έρευνά του και παράλληλα θα παρακολουθεί ένα μάθημα ανά εξάμηνο κατόπιν εισήγησης της τριμελούς επιτροπής με την έναρξη της διατριβής. Στο πλαίσιο της έρευνάς του/της θα κάνει βιβλιογραφική ανασκόπηση στο πρώτο δίμηνο και θα πρέπει να έχει προσεγγίσει το θέμα σε ικανοποιητικό βαθμό στο τέλος του 1ου εξαμήνου, ώστε να ακολουθήσει η πρώτη έκθεση/ παρουσίαση προόδου (επί της οποίας θα βαθμολογηθεί). Στη συνέχεια θα επιλεγούν οι τρόποι δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της έρευνας, σε συνεννόηση με τον επιβλέποντα και θα ολοκληρωθούν εντός του 2ου εξαμήνου, ανάλογα με τις προθεσμίες συγκεκριμένων συνεδρίων του χώρου. Στο τέλος του 2ου εξαμήνου θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα (αποφάσεις αποδοχής) και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι παρουσιάσεις/ δημοσιεύσεις ώστε να γίνει η 2η έκθεση/ παρουσίαση προόδου (η οποία επίσης θα βαθμολογηθεί κατά τα ισχύοντα στο πρόγραμμα). Θα ακολουθήσει η συγγραφή της τελικής μεταπτυχιακής εργασίας και η υποστήριξή της ενώπιον της επιτροπής κατά το 3ο εξάμηνο. Σε περίπτωση καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων στα προτεινόμενα συνέδρια, θα επιδιωχθεί δημοσίευση σε περιοδικό ή κεφάλαιο σε βιβλίο κατά το φθινόπωρο - χειμώνα 2023.
Η ποιότητα των δημοσιεύσεων θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό επίδοσης του/της φοιτητή/τριας.